Рецепти

Тарт со вишни
Вкусен колач со вишни кој е одличен прилог со каша топло кафе или чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(за тестото 250 Грама)
Путер(за тестото 125 Грама)
Шеќер(за тестото 30 Грама)
Сол(за тестото 4 Грама)
Јајце(за тестото 1 )
Млеко(за тестото 15 Милилитри)
Замрзнати вишни( или свежи 500 Грама)
Јајце(за филот 1 )
Шеќер(за филот 60 Грама)
Мелени бадеми(60 Грама)
Кисела павлака(50 Грама)
Млеко(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецеп се подготвува за помалку од 75 минути
- Тавче за тарт премачкајте го со путер.
- За тестото: Во сад со миксер мешајте ги брашното и путерот. Додајте ги јајцето, млекото, солта и шеќерот и мешајте додека не добиете мазна смеса. Завиткајте го тестото во проѕирна стреч фолија и ставете го во фрижидер 1 час пред да го користите.
- Расукајте го тестото со дебелина од 2-3мм и ставете го во садот за тартот.
- Дното избоцкајте го со виљушка. Одозгора сипете ги вишните и печете го тартот во загреана рерна на 200 степени.
- Матете ги заедно јајцето и шеќерот во еден сад. Додајте ги мелените бадеми, киселата павлака и млекото и убаво измешајте ги.
- Сипете ја смесата врз тартот кој сте го печете 15-20 минути и вратете да се допече уште 30-35 минути.
- Кога ќе се испече, почекајте да се олади и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во