Рецепти
Тава ориз на кочански начин
На овој начин, оризот е многу вкусен и може да биде супер додаток со разни солени јадења по избор
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(500 Грама)
Праз(1 страк )
Домат(1 )
Морков(1/2 )
Масло(100 Милилитри)
Вода(1 литар жешка )
Сув магдонос(и друг сув зачин по вкус )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во тава се става малку масло да се загрее, па на него се пржи исечканиот праз.
- Потоа се додаваат ренданиот морков и ситно сечкан домат, па се продолжува со пржењето.
- Се додава оризот и се меша, па се пропржува уште неколку минути со повремено мешање.
- Потоа оризот се става во тавче (може и во земјено), се попарува со 1 литар жешка, зовриена вода во која има 1 коцка пилешка супа.
- Се зачинува со суви зачини, бибер и сол по желба и се пече 20-тина минути во загреана рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во