Рецепти

Тава со брокула и прокељ
За уште повкусна варијанта, обарениот зеленчук пред да го ставите да се пече запржете го во масло, па испечете го заедно со месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(500 Грама)
Црвен кромид(2 Главици)
Брокула(1 Китка)
Прокељ(250 Грама)
Морков(4 )
Јајце(1 )
Кисела павлака(250 Милилитри)
Вода(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во тава на оган со загреано масло. Пржете го околу 5 минути. Додајте сол.
- Стекот исечете го на ситни коцки, па додајте го во тавата со кромиот и продолжете да ги пржите заедно уште најмалку 10-тина минути.
- Во меѓувреме брокулата измијте ја и исечете ја на цветчиња, прокељот измијте го и исчистете го од надворешните ливчиња, а морковот излупете го и измијте го, па исечете го на парчиња.
- Сите заедно ставете ги во солена вода во тенџере на оган да се варат, но да не бидат преварени.
- Откако ќе се свари зеленчукот, подгответе тепсија за печење или земјена тава и во неа претурете го сварениот зеленчук и претходно испржениот стек со кромидот.
- Убаво распоредете ги во тавата, зачинете со сол, бибер и вегета, па врз јадењето претурете мешавина од матено јајце со виљушка заедно со киселата павлака.
- Печете во рерна на 180 степени колку да се запече или да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во