Рецепти
Тава со полнети шампињони Ана Ѓорова

Специјалитет од шампињони со пилешко месо и ориз што ќе ви станат омилени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свежи шампињони(12 поголеми )

Пилешки гради(400 Грама)

Ориз(150 Грама)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Ајвар(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

Рендан пармезан(50 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пилешките гради исечкајте ги на ситни коцки.
  2. На шампињоните отстранете им ги рачките и длабете ги за полнење.
  3. Издлабените делови на шампињоните ситно исечкајте ги и измешајте ги со оризот, парчињата месо и ајварот.
  4. Зачинете со сол, бибер, измешајте и со филот полнете ги шампињоните.
  5. Во огноотпорен сад намастен со масло нанесете го преостанатиот фил и врз него наредете ги шампињоните.
  6. Додајте 400 мл вода, попрскајте со масло, затворете го садот со алуминиумска фолија и ставете го во рерна.
  7. Печете го во рерна на 190 степени, 30 минути, па извадете го од рерна и прелијте го со мешавина од кисела павлака и 100 мл вода.
  8. Наросете ги печурките со рендан пармезан и вратете го садот во рерна на 200 степени и печете уште 10 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: