Рецепти
Тава со полнети шампињони
Специјалитет од шампињони со пилешко месо и ориз што ќе ви станат омилени
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(12 поголеми )
Пилешки гради(400 Грама)
Ориз(150 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Ајвар(2 Супени лажици)
Рендан пармезан(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешките гради исечкајте ги на ситни коцки.
- На шампињоните отстранете им ги рачките и длабете ги за полнење.
- Издлабените делови на шампињоните ситно исечкајте ги и измешајте ги со оризот, парчињата месо и ајварот.
- Зачинете со сол, бибер, измешајте и со филот полнете ги шампињоните.
- Во огноотпорен сад намастен со масло нанесете го преостанатиот фил и врз него наредете ги шампињоните.
- Додајте 400 мл вода, попрскајте со масло, затворете го садот со алуминиумска фолија и ставете го во рерна.
- Печете го во рерна на 190 степени, 30 минути, па извадете го од рерна и прелијте го со мешавина од кисела павлака и 100 мл вода.
- Наросете ги печурките со рендан пармезан и вратете го садот во рерна на 200 степени и печете уште 10 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во