Рецепти
Тавче гравче Ана Ѓорова

Македонското традиционално гравче по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Грав(1 Килограм)

Кромид(500 Грама)

Сува везена црвена пиперка(100 Грама)

Домат(100 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Црвен пипер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Гравот се вари, но се вмимава да не се превари и потоа се цеди од водата.
  2. Во друг лонец се подготвува кромидот: на 1 килограм грав се зема 500 грама кромид кој се сече на листови, се посолува и се пржи.
  3. Кога ќе се испржи кромидот, се додаваат црвени везени пиперки и домати и се зачинува по вкус со сол, бибер и црвен пипер.
  4. Во огноотпорен сад се става еден ред грав и еден ред кромид. За гравот да не биде премногу сув, треба да се посипе со чорбата каде што се варел и тоа само колку да се покрие.
  5. Гравот се пече во загреана рерна на 180°C, околу 30-тина минути додека не потемне.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: