Рецепти
Тавче гравче
Македонското традиционално гравче по оригинален рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грав(1 Килограм)
Кромид(500 Грама)
Сува везена црвена пиперка(100 Грама)
Домат(100 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Црвен пипер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Гравот се вари, но се вмимава да не се превари и потоа се цеди од водата.
- Во друг лонец се подготвува кромидот: на 1 килограм грав се зема 500 грама кромид кој се сече на листови, се посолува и се пржи.
- Кога ќе се испржи кромидот, се додаваат црвени везени пиперки и домати и се зачинува по вкус со сол, бибер и црвен пипер.
- Во огноотпорен сад се става еден ред грав и еден ред кромид. За гравот да не биде премногу сув, треба да се посипе со чорбата каде што се варел и тоа само колку да се покрие.
- Гравот се пече во загреана рерна на 180°C, околу 30-тина минути додека не потемне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во