Рецепти
Тавче гравче Ана Ѓорова

Македонското традиционално гравче по оригинален рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Грав(1 Килограм)

Кромид(500 Грама)

Сува везена црвена пиперка(100 Грама)

Домат(100 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Црвен пипер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Гравот се вари, но се вмимава да не се превари и потоа се цеди од водата.
  2. Во друг лонец се подготвува кромидот: на 1 килограм грав се зема 500 грама кромид кој се сече на листови, се посолува и се пржи.
  3. Кога ќе се испржи кромидот, се додаваат црвени везени пиперки и домати и се зачинува по вкус со сол, бибер и црвен пипер.
  4. Во огноотпорен сад се става еден ред грав и еден ред кромид. За гравот да не биде премногу сув, треба да се посипе со чорбата каде што се варел и тоа само колку да се покрие.
  5. Гравот се пече во загреана рерна на 180°C, околу 30-тина минути додека не потемне.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: