Рецепти
Телешки котлети со маслинки
Специјалитет од телешко месо кој може да го комбинирате со компир салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешки котлети(6 Парчиња)
Црни маслинки(100 Грама)
Шунка(100 Грама)
Кромид(2 Главици)
Лук(1 Чешне)
Путер(5 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Котлетите се посолуваат и се оставаат да отстојат 10 минути.
- Путерот се загрева во тавче и котлетите се ставаат да се пржат од двете страни убаво да зацрвени месото.
- Се додава лукот, кромидот и шунката да се динстаат заедно со котлетите додека не омекне кромидот.
- Потоа тавчето се покрива и се остава да се варат уште 20 минути.
- Котлетите се вадат, а во течноста се додаваат маслинките и се варат уште неколку минути.
- Котлетите се преливаат со готовиот сос и можат веднаш да се служат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во