Рецепти
Телешки шницли во сос од шампињони
Гурмански шницли во рерна со вкусен сос. Послужете ги со црвено вино и уживајте.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(кртина од бут 800 грама )
Свежи шампињони(300 Грама)
Кромид(2 Главици)
Кисела павлака(150 Милилитри)
Кашкавал(150 Грама)
Млеко(400 Милилитри)
Брашно(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Месото исечете го на парчиња и толчете гисо чук. Зачинете со сол и бибер, па пржете ги шницлите на загреано масло во тава на оган.
- Откако ќе се испржат, префрлете ги во огноотпорен сад.
- Кромидот пржете го во преостанатата маснотија во тавата, па додајте ги сечканите печурки во омекнатиот кромид.
- Откако течноста ќе испари, додајте ги брашното, млекото и павлаката, па зачинете со сол и бибер по вкус.
- Откако сосот ќе ја добие потребната густина, со него прелијте ги шницлите, па печете ги 40 минути во рерна на 190 степени.
- Изадете го садот од рерна, изрендајте кашкавал и вратете го да се допече уште 10 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во