Рецепти

Телешко месо во црвено вино
Маринирано телешко месо во црвено вино и ароматични билки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Црвено вино(5 Децилитри)
Лук(1 Чешне)
Магдонос(1 Китка)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Ловоров лист(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Исчистете го месото од масните делови, ставете го во една тава и полијте го со виното. Додајте ги половината лажица црн пипер, згмеченото чешне лук, каранфилчето, ловорот и рузмаринот. Покријте го месото со фолија и оставете го да се маринира 1 час вртејќи го повремено.
- Потоа извадете го месото од тавата, а сосот оставете го да се вари сè додека не се намали до половина.
- Посолете го месото од двете страни, посипете го со исечканиот магдонос и пржете го 3-4 минути од секоја страна. Извадете го од тавата, завиткајте го во алуминиумска фолија и оставете го да отстои неколку минути.
- Исечете го месото на тенки парчиња, сервирајте го во чинија и полијте го со сосот од пржењето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во