Рецепти
Телешко на лазарополски начин Ана Ристеска

Специјалитет од Западна Македонија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(800 Грама)

Свинска маст(80 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Компир(200 Грама)

Кромид(1 Главица)

Овчо кисело млеко(100 Грама)

Жолчка од јајце(3 )

Магдонос(1 Китка)

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Измијте го месото, исечете го на ситни парчиња и ставете го во сад заедно со кромидот да се запржи, а потоа додајте малку вода.
  2. Откога ќе почне да врие, ставете ги компирите ситно исечкани и црвениот пипер и варете го јадењето додека месото и компирите не бидат сварени. Потоа тргнете го садот од оган.
  3. Брашното, жолчките и киселото млеко измешајте ги добро, додајте една чаша супа или вода, насечкајте во таа смеса магдонос и прелијте го месото. Ставете го во рерна да се запече. При сервирањето, служете го со рендан кашкавал.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: