Рецепти
Тиганици
Вкусни домашни тиганици што се одлични за појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(4 )
Млеко(1/2 Литар)
Масло(1 неполна чаша )
Квасец(1 коцка )
Прашок за печиво(1/2 )
Оцет(1 Кафена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Квасецот се остава да нарасне со една мала лажичка шеќер, малку брашно и малку млака вода.
- Во вангла се става млекото, солта, јајцата, печивото, оцетот и убаво се промешува.
- На крај се става квасецот и се додава брашното.
- Се замесува меко тесто, помеко од тесто за кифли. Се меси повеќе време за убаво да се измеси, па се остава да нарасне.
- Откако ќе стаса, повторно се меси додека не се направат меурчиња во тестото, кое треба да се одвојува од ванглата и пак се остава да нарасне.
- Се зема парче од тестото, се формира ѓеврече и се пржи во тенџере со врело масло.
- Испржените тиганици се ставаат на хартија за да се впие маснотијата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во