Рецепти
Тиганици Ана Ѓорова

Вкусни домашни тиганици што се одлични за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(4 )

Млеко(1/2 Литар)

Масло(1 неполна чаша )

Квасец(1 коцка )

Прашок за печиво(1/2 )

Оцет(1 Кафена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Квасецот се остава да нарасне со една мала лажичка шеќер, малку брашно и малку млака вода.
  2. Во вангла се става млекото, солта, јајцата, печивото, оцетот и убаво се промешува.
  3. На крај се става квасецот и се додава брашното.
  4. Се замесува меко тесто, помеко од тесто за кифли. Се меси повеќе време за убаво да се измеси, па се остава да нарасне.
  5. Откако ќе стаса, повторно се меси додека не се направат меурчиња во тестото, кое треба да се одвојува од ванглата и пак се остава да нарасне.
  6. Се зема парче од тестото, се формира ѓеврече и се пржи во тенџере со врело масло.
  7. Испржените тиганици се ставаат на хартија за да се впие маснотијата.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: