Рецепти
Тиганици Ана Ѓорова

Вкусни домашни тиганици што се одлични за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(4 )

Млеко(1/2 Литар)

Масло(1 неполна чаша )

Квасец(1 коцка )

Прашок за печиво(1/2 )

Оцет(1 Кафена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Квасецот се остава да нарасне со една мала лажичка шеќер, малку брашно и малку млака вода.
  2. Во вангла се става млекото, солта, јајцата, печивото, оцетот и убаво се промешува.
  3. На крај се става квасецот и се додава брашното.
  4. Се замесува меко тесто, помеко од тесто за кифли. Се меси повеќе време за убаво да се измеси, па се остава да нарасне.
  5. Откако ќе стаса, повторно се меси додека не се направат меурчиња во тестото, кое треба да се одвојува од ванглата и пак се остава да нарасне.
  6. Се зема парче од тестото, се формира ѓеврече и се пржи во тенџере со врело масло.
  7. Испржените тиганици се ставаат на хартија за да се впие маснотијата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: