Рецепти
Тиганици Ана Ѓорова

Вкусни домашни тиганици што се одлични за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(4 )

Млеко(1/2 Литар)

Масло(1 неполна чаша )

Квасец(1 коцка )

Прашок за печиво(1/2 )

Оцет(1 Кафена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Квасецот се остава да нарасне со една мала лажичка шеќер, малку брашно и малку млака вода.
  2. Во вангла се става млекото, солта, јајцата, печивото, оцетот и убаво се промешува.
  3. На крај се става квасецот и се додава брашното.
  4. Се замесува меко тесто, помеко од тесто за кифли. Се меси повеќе време за убаво да се измеси, па се остава да нарасне.
  5. Откако ќе стаса, повторно се меси додека не се направат меурчиња во тестото, кое треба да се одвојува од ванглата и пак се остава да нарасне.
  6. Се зема парче од тестото, се формира ѓеврече и се пржи во тенџере со врело масло.
  7. Испржените тиганици се ставаат на хартија за да се впие маснотијата.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: