Рецепти
Тиквички на милански начин Ана Ѓорова

Италијански специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(1 )

Домат(2 )

Димена сланина(100 Грама)

Црвен кромид(1 Главица)

Магдонос

Брашно(2 Супени лажици)

Рузмарин(3 Гранчиња)

Кисела павлака(300 Милилитри)

Рендан пармезан(40 Грама)

Суво оригано(1 Супена лажица)

Лук(1 Чешне)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Сечканите лук и кромид пржете ги на загреано масло во тава на оган, сланината исечкајте ја на коцки и додајте ја во тавата.
  2. Откако ќе се испржат, тргнете ја тавата од оган.
  3. Доматите излупете ги и исечете ги на коцки и ставете ги во огноотпорен сад намастен со масло.
  4. Тиквичкате излупете ја и исечете ја на тенки ленти по должина. Наредете ги лентите тиквичка врз доматите во садот и посолете.
  5. Потоа во садот додајте ги и испржените кромид, лук и сланина.
  6. Во друг длабок сад, магдоносот и листовите рузмарин ситно исечкајте ги и измешајте ги со киселата павлака.
  7. Потоа во садот со магдоносот додајте ги брашното, ориганото и ренданиот пармезан. Зачинете со сол и бибер и мешајте со жица за матење додека смесата се соедини.
  8. Со смесата прекријте ја содржината во огноотпорниот сад.
  9. Печете го јадењето во претходно загреана рерна на 180°C околу 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: