Рецепти
Топки со ајвар Ана Ѓорова

Полнето печиво со ајвар, шунка и кашкавал за одлична вечера или за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Квасец(30 грама свеж )

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Јајце(1 )

Ајвар(2 Супени лажици)

Масло(75 Милилитри)

Млеко(250-300 Милилитри)

Маргарин(50 Грама)

Пилешка салама(150 Грама)

Кашкавал(100 Грама)

Жолчка од јајце(1 за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се разматува во топлото млеко со шеќер, па се остава да нарасне.
  2. Во длабок сад се мешаат брашното и солта, па се додаваат јајце, нараснатиот квасец со млекото, ајвар, масло и се замесува тесто.
  3. Тестото се покрива со крпа и се остава да се зголеми во волумен.
  4. Потоа се дели на 15 топки, па секоја топка се развлекува со сукало.
  5. Во средината се ставаат предходно ренданите салама и кашкавал и се оформуваат топки.
  6. Маргаринот се растопува на тивок оган и се остава да се излади.
  7. Топките од долната страна до половина се потопуваат во маргаринот, па се редат во подмачкан плех.
  8. Се оставаат да постојат 20 минути, па се премачкуваат со жолчка и се наросуваат со ким, морска сол или со сусам по желба.
  9. Топките се печат на 200 степени додека заруменат.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: