Рецепти
Топки со ајвар
Полнето печиво со ајвар, шунка и кашкавал за одлична вечера или за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Квасец(30 грама свеж )
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Јајце(1 )
Ајвар(2 Супени лажици)
Масло(75 Милилитри)
Млеко(250-300 Милилитри)
Маргарин(50 Грама)
Пилешка салама(150 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Жолчка од јајце(1 за премачкување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се разматува во топлото млеко со шеќер, па се остава да нарасне.
- Во длабок сад се мешаат брашното и солта, па се додаваат јајце, нараснатиот квасец со млекото, ајвар, масло и се замесува тесто.
- Тестото се покрива со крпа и се остава да се зголеми во волумен.
- Потоа се дели на 15 топки, па секоја топка се развлекува со сукало.
- Во средината се ставаат предходно ренданите салама и кашкавал и се оформуваат топки.
- Маргаринот се растопува на тивок оган и се остава да се излади.
- Топките од долната страна до половина се потопуваат во маргаринот, па се редат во подмачкан плех.
- Се оставаат да постојат 20 минути, па се премачкуваат со жолчка и се наросуваат со ким, морска сол или со сусам по желба.
- Топките се печат на 200 степени додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во