Рецепти
Торта од спанаќ Ана Ристеска

Необичен турски специјалитет, Ве уверуваме дека никој нема да ја открие тајната состојка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 1/2 Чаша)

Спанаќ(200 Грама)

Маслиново масло(3/4 Чаша)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(3 Кафени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Измијте го спанаќот и ставете го во блендер. Изблендирајте го убаво и тргнете го на страна.
  2. Јајцата и шеќерот матете ги со електричен миксер. Додајте ја ванилата, маслото, сокот од лимон и една чаша од пирето од спанаќ и убаво измешајте.
  3. Во посебен сад соединете ги брашното, печивото и солта. Додајте ја смесата во смесата со спанаќ и мешајте една минута.
  4. Смесата сипете ја во стаклена подмачкана тава за печење и печете ја тортата 30 минути на 180°C.
  5. Кога тортата целосно ќе се олади, во сад изматете крем шлаг од ванила и премачкајте го врз тортата.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: