Рецепти
Торта од спанаќ Ана Ристеска

Необичен турски специјалитет, Ве уверуваме дека никој нема да ја открие тајната состојка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 1/2 Чаша)

Спанаќ(200 Грама)

Маслиново масло(3/4 Чаша)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(3 Кафени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Измијте го спанаќот и ставете го во блендер. Изблендирајте го убаво и тргнете го на страна.
  2. Јајцата и шеќерот матете ги со електричен миксер. Додајте ја ванилата, маслото, сокот од лимон и една чаша од пирето од спанаќ и убаво измешајте.
  3. Во посебен сад соединете ги брашното, печивото и солта. Додајте ја смесата во смесата со спанаќ и мешајте една минута.
  4. Смесата сипете ја во стаклена подмачкана тава за печење и печете ја тортата 30 минути на 180°C.
  5. Кога тортата целосно ќе се олади, во сад изматете крем шлаг од ванила и премачкајте го врз тортата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: