Рецепти
Торта од темно пиво Ана Ѓорова

Не треба да сте љубители на пивото за да ви се допадне оваа торта, доволно е да го сакате вкусот на темното чоколадо и какао за да посакате повторно да ја направите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Темно пиво(250 Милилитри)

Путер(190 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Брашно(250 Грама)

Јајце(2 )

Какао(25 Грама)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(130 Грама)

Црно чоколадо(25 Грама)

Бело чоколадо

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Рерната загрејте ја на 180°C.
  2. Употребете кружен сад за печење од 22 см и на дното ставете намастена хартија за печење.
  3. Изматете 125 грама путер со 250 грама шеќер додека добиете кремаста смеса. Потоа додајте ги јајцата едно по едно и повторно изматете.
  4. Во друг сад ставете го какаото и постепено додавајте по малку од темното пиво и мешајте со лажица додека целото пиво не го истурите во садот со какаото.
  5. Во трет сад ставете ја сода бикарбоната и измешајте ја со брашното, па потоа измешајте ги со пивото и со какаото.
  6. Смесата со брашно, сода бикарбона, какао и пиво додајте ја во садот со путерот, шеќерот и јајцата. Мешајте ги состојките со лажица додека добиете густа смеса.
  7. Добиената смеса претурете ја во намастениот сад и печете ја во загреаната рерна околу 70 минути, но проверувајте ја по половина час за да не ви загори. Готова е кога ќе добиете тврда, распукана површина.
  8. Извадете ја од рерна, извадете ја фолијата и оставете да се олади целосно.
  9. Во меѓуреме подгответе го филот: измиксирајте 65 грама путер со 130 грама шеќер во прав. Потоа кога ќе добиете кремаста смеса, додајте го темното чоколадо и повторно измиксирајте или изблендирајте.
  10. Оладената торта премачкајте ја со чоколадниот фил и одозгора изрендајте бело чоколадо.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: