Рецепти
Торта од темно пиво
Не треба да сте љубители на пивото за да ви се допадне оваа торта, доволно е да го сакате вкусот на темното чоколадо и какао за да посакате повторно да ја направите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Темно пиво(250 Милилитри)
Путер(190 Грама)
Шеќер(250 Грама)
Брашно(250 Грама)
Јајце(2 )
Какао(25 Грама)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Шеќер во прав(130 Грама)
Црно чоколадо(25 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Рерната загрејте ја на 180°C.
- Употребете кружен сад за печење од 22 см и на дното ставете намастена хартија за печење.
- Изматете 125 грама путер со 250 грама шеќер додека добиете кремаста смеса. Потоа додајте ги јајцата едно по едно и повторно изматете.
- Во друг сад ставете го какаото и постепено додавајте по малку од темното пиво и мешајте со лажица додека целото пиво не го истурите во садот со какаото.
- Во трет сад ставете ја сода бикарбоната и измешајте ја со брашното, па потоа измешајте ги со пивото и со какаото.
- Смесата со брашно, сода бикарбона, какао и пиво додајте ја во садот со путерот, шеќерот и јајцата. Мешајте ги состојките со лажица додека добиете густа смеса.
- Добиената смеса претурете ја во намастениот сад и печете ја во загреаната рерна околу 70 минути, но проверувајте ја по половина час за да не ви загори. Готова е кога ќе добиете тврда, распукана површина.
- Извадете ја од рерна, извадете ја фолијата и оставете да се олади целосно.
- Во меѓуреме подгответе го филот: измиксирајте 65 грама путер со 130 грама шеќер во прав. Потоа кога ќе добиете кремаста смеса, додајте го темното чоколадо и повторно измиксирајте или изблендирајте.
- Оладената торта премачкајте ја со чоколадниот фил и одозгора изрендајте бело чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во
Мм, изгледа многу вкусно! 🙂