Рецепти
Торта со мак
Лесна мак торта со шербет и чоколаден прелив
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(900 Грама)
Масло(180 Милилитар)
Млеко(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Афион(2 Чаши)
Гриз(4 Супени лажици)
Брашно(550 Грама)
Вода(800 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во сад со миксер пенасто ги матиме јајцата и шеќерот.
- На оваа смеса го додаваме маслото, млекото, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер, макот, гризот и на крај брашното.
- Смесата ја истураме во правоаголно тавче подмачкано со масло.
- Се пече на 200 степени околу 30 минути.
- Во меѓувреме го приготвуваме шербетот од шеќерот (600 гр) и водата. Кога ќе се излади тортата, ја сечеме на парчиња и ја преливаме со врелиот шербет, а врз него ја истураме претходно приготвената глазура од чоколадо.
- Тортата се остава да се стагне, а потоа се декорира по желба и се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во