Рецепти
Торта со мак Ана Ристеска

Лесна мак торта со шербет и чоколаден прелив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(900 Грама)

Масло(180 Милилитар)

Млеко(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Афион(2 Чаши)

Гриз(4 Супени лажици)

Брашно(550 Грама)

Вода(800 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во сад со миксер пенасто ги матиме јајцата и шеќерот.
  2. На оваа смеса го додаваме маслото, млекото, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер, макот, гризот и на крај брашното.
  3. Смесата ја истураме во правоаголно тавче подмачкано со масло.
  4. Се пече на 200 степени околу 30 минути.
  5. Во меѓувреме го приготвуваме шербетот од шеќерот (600 гр) и водата. Кога ќе се излади тортата, ја сечеме на парчиња и ја преливаме со врелиот шербет, а врз него ја истураме претходно приготвената глазура од чоколадо.
  6. Тортата се остава да се стагне, а потоа се декорира по желба и се сервира.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: