Рецепти
Торта со мак Ана Ристеска

Лесна мак торта со шербет и чоколаден прелив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(900 Грама)

Масло(180 Милилитар)

Млеко(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Афион(2 Чаши)

Гриз(4 Супени лажици)

Брашно(550 Грама)

Вода(800 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во сад со миксер пенасто ги матиме јајцата и шеќерот.
  2. На оваа смеса го додаваме маслото, млекото, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер, макот, гризот и на крај брашното.
  3. Смесата ја истураме во правоаголно тавче подмачкано со масло.
  4. Се пече на 200 степени околу 30 минути.
  5. Во меѓувреме го приготвуваме шербетот од шеќерот (600 гр) и водата. Кога ќе се излади тортата, ја сечеме на парчиња и ја преливаме со врелиот шербет, а врз него ја истураме претходно приготвената глазура од чоколадо.
  6. Тортата се остава да се стагне, а потоа се декорира по желба и се сервира.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: