Рецепти
Торта со ореви и пченица (посно)
Посен и лесен десерт од варена пченица и ореви што одлично оди со чаша варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мед(250 Грама)
Пиво(500 Милилитри)
Шеќер во прав(200 Грама)
Сода бикарбона(малку )
Брашно(400 Грама)
Ореви(400 Грама)
Шеќер(350 Грама)
Вода(1 Децилитар)
Пченица во зрна(300 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Морско оревче(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад се мати медот со пивото, па се додаваат шеќерот во прав и брашното помешано со малку сода бикарбона.
- Смесата убаво се соединува, па потоа се претура во тава за печење и се пече додека кората добие темнокафеава боја.
- Во меѓувреме се прави шербет од шеќерот и водата кои се варат во тенџере на оган додека шеќерот се растопи, па се додаваат ванилиниот шеќер, варената и мелена пченица, пола од мелените ореви и се прави хомоген фил. Се додава и морско оревче по вкус.
- Готовата кора се филува со кремот, а одозгора се наросуваат останатите мелени ореви или сечкани ореви по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во