Рецепти
Торта со ореви и пченица (посно) Ана Ѓорова

Посен и лесен десерт од варена пченица и ореви што одлично оди со чаша варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мед(250 Грама)

Пиво(500 Милилитри)

Шеќер во прав(200 Грама)

Сода бикарбона(малку )

Брашно(400 Грама)

Ореви(400 Грама)

Шеќер(350 Грама)

Вода(1 Децилитар)

Пченица во зрна(300 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Морско оревче(малку )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад се мати медот со пивото, па се додаваат шеќерот во прав и брашното помешано со малку сода бикарбона.
  2. Смесата убаво се соединува, па потоа се претура во тава за печење и се пече додека кората добие темнокафеава боја.
  3. Во меѓувреме се прави шербет од шеќерот и водата кои се варат во тенџере на оган додека шеќерот се растопи, па се додаваат ванилиниот шеќер, варената и мелена пченица, пола од мелените ореви и се прави хомоген фил. Се додава и морско оревче по вкус.
  4. Готовата кора се филува со кремот, а одозгора се наросуваат останатите мелени ореви или сечкани ореви по желба.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: