Рецепти
Торта со ореви и пченица (посно) Ана Ѓорова

Посен и лесен десерт од варена пченица и ореви што одлично оди со чаша варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мед(250 Грама)

Пиво(500 Милилитри)

Шеќер во прав(200 Грама)

Сода бикарбона(малку )

Брашно(400 Грама)

Ореви(400 Грама)

Шеќер(350 Грама)

Вода(1 Децилитар)

Пченица во зрна(300 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Морско оревче(малку )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад се мати медот со пивото, па се додаваат шеќерот во прав и брашното помешано со малку сода бикарбона.
  2. Смесата убаво се соединува, па потоа се претура во тава за печење и се пече додека кората добие темнокафеава боја.
  3. Во меѓувреме се прави шербет од шеќерот и водата кои се варат во тенџере на оган додека шеќерот се растопи, па се додаваат ванилиниот шеќер, варената и мелена пченица, пола од мелените ореви и се прави хомоген фил. Се додава и морско оревче по вкус.
  4. Готовата кора се филува со кремот, а одозгора се наросуваат останатите мелени ореви или сечкани ореви по желба.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: