Рецепти
Тортелини со пилешко и песто
Здрав и лесен медитерански ручек кој сигурно ќе ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Пилешки гради(500 Грама)
Сушен домат(1/3 Чаша)
Аспарагус(500 Грама)
Песто сос(1/4 Чаша)
Шери домати(1 Чаша)
Тортелини(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Големо тавче загрејте го на средна температура, додајте 2 супени лажички маслиново масло, парчиња пилешки стек, зачинете со сол и додајте ги сувите домати и гответе околу 5-10 минути, промешувајте и превртувајте го пилешкото додека не се испржи убаво.
- Тргнете го пилешкото и сувите домати од тавата.
- Додајте го аспарагусот зачинет со сол и останатиот дел од сувите домати и гответе на средна температура 5 до 10 минути додека аспарагусот е убаво зготвен. Потоа тргнете го на чинија за сервирање.
- Тортелините згответе ги според упатството на пакувањето и исцедете ги.
- Ставете го пилешкото повторно во тавата, додајте го пестото, промешајте и гответе на средна температура околу 1-2 минути. Тргнете ја тавата од оган. Додајте ги тортелините, шери доматите исечени на половина и измешајте ги со пестото и пилешкото. Ако сакате додајте уште песто. Тортелините, шери доматите и пилешкото ставете ги на чинијата со аспарагусот и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во