Рецепти
Тортиљи со пилешко месо и зеленчук
Мексиканска традиционална вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тортиљи(1 Пакување)
Пченка(100 Грама)
Морков(1 )
Зелена пиперка(1 )
Грашок(100 Грама)
Пилешки гради(500 Грама)
Сирење(100 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Кромид(1 Главица)
Чили пиперка(2 )
Лук(1 Чешне)
Павлака(300 Милилитри)
Фета сирење(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Го сечкаме кромидот и го пржиме во тавата. Откако ќе пожолти ги додаваме пилешките гради, додаваме сол и црн пипер.
- Кога пилешкото месо малку ќе се испржи, но не до крај, го додаваме мешаниот зеленчук и мешаме. Кога смесата е готова додаваме сирење сечено во ливчиња и чили по желба.
- Тортиљите малку испрскајте ги со вода од двете страни и ставете ги да се загреат во тавата.
- Прво ставаме на тортиљата павлака, па на неа смесата со зеленчук и пилешки гради. Наросуваме со изрендано сирење и ја виткаме тортиљата.
- Свитканата тортиља повторно ја мачкаме со павлака и наросуваме со изрендано сирење.
- Тортиљите ги ставаме во тепсија која претходно е намачкана со малку путер.
- Прво тавата ја ставаме во рерната да се загрее на 200 степени додека ги правиме тортиљите. Кога ќе завршиме со полнење на тортиљите, ги ставаме да се печат и ја намалуваме температурата на 180 степени. Ги вадиме од рерната кога сирењето ќе добие жолта боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во