Рецепти
Триаголници со грашок и компир (посно)
Прженки за богато и вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Чаша)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Масло(2 Кафени лажици)
Вода(1/2 Чаша)
Компир(4 )
Ким(1/2 Кафена лажица)
Чили пиперка(1 исечкана )
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(2 Супени лажици)
Грашок(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Тестото го замесуваме од брашното, 1/2 лажичка сол, 2 лажички масло и топла вода. Од тестото се прават четири топчиња, од секое топче се сука кора и секоја се сече на половина.
- Во меѓувреме варените компири, кимот, пиперката, солта, 2 лажици масло, грашокот и карито ги ставаме на тава и ги пропржуваме. Ова е филот.
- Секоја половина од кората се зема во рака и се мачка по краевите со вода, а потоа се прават фишеци.
- Фишеците се полнат со претходно прифотвениот фил, а потоа краевите им се залепуваат и се пржат во врело масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во