Рецепти
Тробоен куглов
Декоративен и вкусен колач што е одличен за на трпезата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Ванилин шеќер(1 ќесичка )
Прашок за печиво(1 и пол ќесичка )
Шеќер(10 Супени лажици)
Брашно(9 Супени лажици)
Млеко(12 Супени лажици)
Масло(10 Супени лажици)
Какао(1 Супена лажица)
Алкохолен оцет(1 Супена лажица)
Сечкани ореви(3 Супени лажици)
Слатко од зелени смокви(10 смокви )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Четири жолчки и две цели јајца се матат со 6 лажици шеќер и 1 ванила.
- Се додаваат 12 лажици млеко, потоа и 6 лажици масло, 5 лажици брашно и 1 прашок за печиво.
- Убаво се меша, па половина од смесата се истура во подмачкан калап за куглов и се пече 10-тина минути на 220 степени.
- Во втората половина од смесата се додава 1 лажица какао и се меша убаво да се изедначи.
- Се вади кугловот од рерна, се истура втората смеса врз првата и се продолжува со печење уште 10 минути.
- Се матат 4 белки со 4 лажици шеќер, 1 лажица алкохолен оцет, се додаваат 4 лажици брашно и 1/2 ќесичка прашок за печиво. Се додаваат и сечканите смокви и ореви и се соединува.
- Повторно се вади кугловот од рерната, па се додава третата смеса и се пече додека убаво зарумени.
- Печениот куглов се остава 5 минути да се олади, па се посипува со шеќер во прав и се сече на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во