Рецепти
Трошлива пита со јагоди (хроно)
Крцкаво, трошливо тесто со фил од јагоди. Вкусна ужинка што се подготвува за кратко време, а може да претставува и сладок овошен појадок со јогурт од јагоди или обичен јогурт.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(100 Грама)
Путер(60 Грама)
Фруктоза (овошен шеќер)(3 Супени лажици)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Јагоди(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Измијте ги јагодите, исечете ги на помали парчиња ако се крупни и посипете со 2 лажици фруктоза.
- Распоредете го овошјето во огноотпорни чиничиња за печење кои претходно е потребно да ги намачкате со путер.
- Измешајте брашно, путер, 1 лажица фруктоза и малку изрендана кора од лимон и замесете свежо тесто кое треба да биде во грутки. Изронете со прстите да се направат грутки и потоа трошливото тесто ставете го врз јагодите.
- Печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути додека не заруменат трошките и овошјето не омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во