Рецепти
Целер со сос
Вкусно предјадење од целер во сос од павлака и магдонос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Целер(1 )
Путер(30 Грама)
Пилешка супа(2 Чаши)
Рендана кора од лимон(2 Кафени лажици)
Свеж сок од лимон(1/4 Чаша)
Павлака(1/4 Чаша)
Жолчка од јајце(2 )
Пченкарно брашно(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(1/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Намастете една тава и загрејте ја рерната на 180 степени.
- Исчистете го целерот и исечете го на парчиња долги 5 см. Путерот растопете го во поголема тава и пржете го целерот 2 минути.
- Потоа полијте го со пилешката супа и со лимоновиот сок, па додајте ја ситно ренданата кора од лимон. Поклопете ги и варете 10 минути.
- Потоа извадете го целерот со лажица-цедилка и ставете го во подготвената тава. Извадете и две чаши од течноста.
- Изматете ги павлаката, жолчките и пченкарното брашно, па додајте ги на супата. Варете ги додека да се згусне смесата, па додајте ги магдоносот, пиперот и солта.
- Со сосот полијте го целерот и печете го 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во