Рецепти
Цимет торта (посно) Ана Ѓорова

Богата и посна торта

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сок од јаболко(2 чаши + 1 литар )

Шеќер(2 чаши + 10 лажици )

Масло(4 Децилитри)

Џем од сливи(4 Супени лажици)

Брашно(4 Чаши)

Цимет(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(2 Кафени лажици)

Пудинг од ванила(180 Грама)

Посен маргарин(250 Грама)

Шеќер во прав(250 Грама)

Слатка растителна павлака(5 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

Кори:

  1. Измешајте 2 чаши сок од јаболко со 2 чаши шеќер (чаши од 2 дл), па додајте го маслото, џемот од сливи и брашното помешано со сода бикарбона и цимет.
  2. Состојките изматете ги со миксер и поделете ги на три дела.
  3. Испечете три кори во подмачкан плех на 180°C околу 20 минути.

Фил:

  1. Во малку сок од јаболко разматете го пудингот, а преостанатиот 1 литар сок оставете го да зоврие со 10 лажици шеќер.
  2. Потоа додајте ја разматената смеса и мешајте додека да се згусне. Оставете да се излади. Повремено мешајте го пудингот да не се формира коричка.
  3. Маргаринот пенасто изматете го со шеќерот во прав, па соединете го со изладениот пудинг.
  4. Слатката павлака изматете ја во цврст шлаг.

Финална постапка:

  1. Тортата филувајте ја на следниот начин: кора, фил, шлаг, па повторно кора, фил, шлаг и уште еднаш, па завршете со шлаг.
  2. Тортата оставете ја во фрижидер за да се излади и послужете ја.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: