Рецепти
Цимет торта (посно) Ана Ѓорова

Богата и посна торта

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сок од јаболко(2 чаши + 1 литар )

Шеќер(2 чаши + 10 лажици )

Масло(4 Децилитри)

Џем од сливи(4 Супени лажици)

Брашно(4 Чаши)

Цимет(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(2 Кафени лажици)

Пудинг од ванила(180 Грама)

Посен маргарин(250 Грама)

Шеќер во прав(250 Грама)

Слатка растителна павлака(5 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

Кори:

  1. Измешајте 2 чаши сок од јаболко со 2 чаши шеќер (чаши од 2 дл), па додајте го маслото, џемот од сливи и брашното помешано со сода бикарбона и цимет.
  2. Состојките изматете ги со миксер и поделете ги на три дела.
  3. Испечете три кори во подмачкан плех на 180°C околу 20 минути.

Фил:

  1. Во малку сок од јаболко разматете го пудингот, а преостанатиот 1 литар сок оставете го да зоврие со 10 лажици шеќер.
  2. Потоа додајте ја разматената смеса и мешајте додека да се згусне. Оставете да се излади. Повремено мешајте го пудингот да не се формира коричка.
  3. Маргаринот пенасто изматете го со шеќерот во прав, па соединете го со изладениот пудинг.
  4. Слатката павлака изматете ја во цврст шлаг.

Финална постапка:

  1. Тортата филувајте ја на следниот начин: кора, фил, шлаг, па повторно кора, фил, шлаг и уште еднаш, па завршете со шлаг.
  2. Тортата оставете ја во фрижидер за да се излади и послужете ја.

 

Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: