Рецепти
Цвекло зимница
Здраво и пикантно – одлично за студените денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цвекло(2.5 Килограми)
Оцет(1 Литар)
Вода(2 Литри)
Шеќер(350 Грама)
Сол(100 Грама)
Рен(80 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Цвеклото прво измијте го, па ставете го да се вари. Свареното цвекло оставете го да се олади и потоа излупете го и исечете го на кругови.
- Ренот исчистете го и изрендајте го.
- Водата ставете ја во тенџере да се вари со оцетот, солта, шеќерот и изренданиот рен. Откако ќе проврие смесата, оставете настрана да се олади.
- Цвеклото наредете го во чисти тегли и прелијте го со изладената смеса од рен, па потоа убаво затворете ги теглите. Киселото цвекло со рен чувајте го на ладно место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во