Рецепти
Тури потпечи (Ѓомлезе) Ана Ристеска

Вкусно македонско предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(300 Грама)

Брашно(300 Грама)

Сирење(300 Грама)

Масло(150 Грама)

Вода

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во поголем длабок сад го ставаме белото брашно и посолуваме. Потоа  во садот почнуваме да додаваме вода и цело време матиме со миксер. Матиме додека не добиеме поретко мазно тесто.
  2. Во друг таков сад го ставаме пченкарното брашно и посолуваме. Почнуваме да додаваме вода и непрекинато матиме со миксерот. Матиме додека и од ова брашно не добиеме поретка мазна смеса.
  3. Тавата за печење ја попрскуваме со масло за јадење. Со црпалка во тавата ставаме од пченкарната смеса. Тавата ја ставаме во рерна, за да се потпече кората. Печеме неколку минути на температура од 250°C.
  4. Кората ја попрскуваме со со масло за јадење. Потоа врз пченкарната кора со црпалка ставаме од смесата од бело брашно. Тавата повторно ја ставаме во рерна за и оваа кора да се запече.
  5. Во чинија го ставаме сирењето и го дробиме со вилушка. Ја вадиме тавата од рерна и повторно попрскуваме со масло за јадење и во тавата ставаме од дробеното сирење.
  6. Повторно со црпалка ставаме од пченкарната смеса и ја враќаме тавата во рерна. Ја вадиме од рерна, попрскуваме масло за јадење и ставаме од смесата од белото брашно. Ја враќаме тавата во рерна за да се запече кората. Истата постапка ја повторуваме додека не ги потрошиме двете смеси и целото сирење.
  7. Ја вадиме тавата од рерна и со остар нож сечеме квадратни форми. Повторно ја враќаме тавата во рерна и оставаме предјадењето да порумени.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: