Рецепти
Ванила пита
Блага пита со кремасто изненадување во средината
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 Литар)
Пудинг од ванила(3 ќесички )
Шеќер(500 г + 8 лажици )
Јајце(3 )
Масло(100 Милилитри)
Готови кори(500 Грама)
Вода(450 мл за шербетот )
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во тенџере на оган ставете 500 г шеќер, ванилиниот шеќер и водата, па варете ги 5 минути.
- Во друго тенџере на оган ставете 600 мл млеко и 5 лажици шеќер.
- Прашокот за пудинг размешајте го со останатото млако млеко и додајте го во тенџерето со зовиреното млеко и шеќерот, непрекинато мешајќи со жица. Варете додека пудингот ја добие посакуваната густина.
- Во сад за матење со миксер изматете ги јајцата со 3 лажици шеќер. Додајте 100 мл масло и матете додека смесата се соедини.
- Со четка со смесата премачкајте 3 кори и наредете ги една врз друга.
- На едниот крај од кората нанесете од ладниот пудинг, свиткајте ги корите кон внатрешноста и свиткајте ролат.
- Ставете го во тава намастена со масло, па на истиот начин подгответе ги останатите состојки.
- Премачкајте ги со масло и печете ги околу 30 минути во рерна на 180 степени.
- Топлата пита прелијте ја со изладениот шербет и исечете ја на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во