Рецепти
Варена скуша
Здрав рецепт за ручек од скуша
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(600 Грама)
Маслиново масло(50 Милилитри)
Путер(50 Грама)
Кромид(2 Главици)
Лук(3 Чешниња)
Праз(1 Стебло)
Брашно(4 Кафени лажици)
Бело вино(40 Милилитри)
Вода(40 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Исчистете ја скушата и пресечете ја на покрупни парчиња.
- Во поголема тава на загреано масло испржете ги ситно исечканите кромид, лук и праз, 2 до 3 минути и промешајте.
- Ставете го брашното, налејте со вода и вино.
- Зачинете со сол, лимонов сок, магдоносот и гответе уште 15 минути на умерена температура.
- Потоа, ставете ги парчињата скуша во тавата и варете се додека не испари 2/3 од течноста.
- Сервирајте и уживајте во здравиот оброк.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во