Рецепти
Вариво од грашок и морков Ана Ристеска

Доколку сакате чорбесто јадење, додајте уште малку доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Келераба (дива зелка)(1 )

Грашок(250 Грама)

Тарана(80 Грама)

Доматен сос(3 Децилитри)

Бистра зеленчукова супа(2 Децилитри)

Копар(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Кромидот, морковите и келерабата се чистат и се сечат на коцки.
  2. На малку масло се пржат кромидот и морковите, па се додава келерабата. Заедно се пржат, со постојано мешање, додека омекне зеленчукот.
  3. Се додава младиот грашок, сето тоа кратко се пржи, па се сипува доматниот сос. Се вари на умерена температура, додавајќи зеленчукова супа по потреба, додека омекне грашокот.
  4. Пред крајот на варењето се додаваат тараната, копарот и зачини по желба, па се продолжува со варење, со повремено мешање, додека набабри тараната.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: