Рецепти
Вегетаријанска манџа Ана Ѓорова

Вкусен зеленчуков ручек со зачини и пикантен вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1 Главица)

Грашок(200 грама замрзнат )

Морков(4 )

Бела репа(2 )

Домат(400 Грама)

Кромид(1 Главица)

Доматно пире(3 Супени лажици)

Павлака(150 Милилитри)

Чили пиперка(2 )

Ким(1/2 Кафена лажица)

Каранфилче(8 )

Бибер(неколку зрна )

Сусам(1 Кафена лажица)

Морско оревче

Масло(1/2 Децилитар)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути

  1. Сипете го маслото во една тава, додајте го исечканиот кромид и пржете на оган 5 минути.
  2. Зголемете ја температурата, додајте го кимот, пиперот и лутото пиперче, па пржете ги со постојано мешање.
  3. Во еден сад измешајте ги павлаката и доматното пире, додајте ги исечканите моркови, репката, пиперчињата исечкани на ленти, па пржете ги 5 минути.
  4. Потоа додајте го исечканиот карфиол, а по 5 минути додајте го месото од доматите (од претходно излупените домати) и 4 дл топла вода. Посолете и оставете да зоврие водата.
  5. Намалете го огнот откако водата ќе зоврие и варете половина час.
  6. Потоа додајте го одмрзнатиот грашак и варете го 10 минути.
  7. Во меѓувреме загрејте една тава и во неа додајте ги каранфилчињата и сусамот, па пржете ги пола минута или додека не почнат да испуштаат арома.
  8. Потоа добро истолчете ги и додајте ги на зеленчукот заедно со малку морско оревче.
  9. Пет минути пред да го сервирате зеленчукот, тргнете го од оган.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: