Рецепти
Вегетаријански лазањи
Доколку посакувате посочна смеса, искористете екстра маринара сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(500 Грама)
Доматен сос(250 Грама)
Спанаќ(350 Грама)
Вргањ (печурка)(400 Грама)
Кељ(3 Чаши)
Свеж босилек(1 Чаша)
Рикота сирење(350 Грама)
Свежа мајчина душица(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(0.5 Кафена лажица)
Млеко(1/4 Чаша)
Рендан кашкавал(2 Чаши)
Рендан пармезан(1.5 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 55 минути
- Подгответе ги готовите лазањи според упатството на пакувањето.
- Сварете го спанаќот кратко околу 1 минута. Потоа, извадете го и исцедете убаво да има што помалку вода.
- Печурките исечкајте ги и испржете ги убаво, додека не испуштат од соковите.
- Во друг сад, измешајте го рикота сирењето, босилекот, мајчината душица, млекото и црвениот пипер (по желба).
- Намрсете сад за готвење со масло и додајте ред лазањи, потоа слој од смесата со рикота сирењето, па на крај доматен сос и повторувајте ја постапката. На врвот од лазањите наросете од изренданиот кашкавал и пармезанот.
- Печете во загреана рерна на 250°C околу 40 минути, додека врвот на лазањите не потемне. Послужете веднаш по печењето и уживајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во