Рецепти
Везени пиперки Ана Ѓорова

Зимница од везени пиперки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сува везена црвена пиперка(2 Килограми)

Есенција(3 Чаши)

Лук(2 Главици)

Магдонос(1 Китка)

Масло(2-3 Супени лажици)

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измијте ги пиперките и засечете им ги малку дршките, па потпечете ги.
  2. Во длабок сад ставете масло и откако пиперките ќе ги извадите од оган, веднаш ставете ги во маслото, провалкувајте ги и ставете ги во друг сад настрана.
  3. Откако сите пиперки ќе се испечат, наредете ги во тегла: ред пиперки, ред сечкан магдонос, ред сечкано лукче. Редете сè додека не се потрошат пиперките.
  4. Во сад на оган ставете 3 литри вода да зоврие.
  5. Откако водата ќе зоврие, тргнете го садот од оган и веднаш додајте есенција и сол.
  6. Со течноста налејте ги пиперките, врзете ги одозгора теглите и завиткајте ги во весници или крпи да отстојат 24 часа.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: