Рецепти
Виткана баклава (посно) Anita Arsoska

Има ли некој што не сака баклава?!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Мелени ореви(100 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Ореви(100 грама сечкани )

Лешник(100 грама сечкани )

Гриз(200 Грама)

Мелени бисквити(150 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Шеќер(850 Грама)

Вода(1 Литар)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Лимон(1/2 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. На 2 кори се витка баклавата, но секоја кора се прска со жешко масло. Филот се тура преку цела кора и се така се додека не се потрошат корите.
  2. Ролатите се редат во плех и се сече на парчиња. Се става во рерна и се пече на 180 степени. Откако ќе се испече баклавата се остава да се излади.
  3. Изладената баклава се попарува со жежок шербет. Откако убаво ке се впие шербетот, баклавата се прска со растопено чоколадо.

Шербет: шеќер, вода, ванилин шеќер, лимон

Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: