Рецепти
Виткана баклава (посно) Anita Arsoska

Има ли некој што не сака баклава?!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Мелени ореви(100 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Ореви(100 грама сечкани )

Лешник(100 грама сечкани )

Гриз(200 Грама)

Мелени бисквити(150 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Шеќер(850 Грама)

Вода(1 Литар)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Лимон(1/2 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. На 2 кори се витка баклавата, но секоја кора се прска со жешко масло. Филот се тура преку цела кора и се така се додека не се потрошат корите.
  2. Ролатите се редат во плех и се сече на парчиња. Се става во рерна и се пече на 180 степени. Откако ќе се испече баклавата се остава да се излади.
  3. Изладената баклава се попарува со жежок шербет. Откако убаво ке се впие шербетот, баклавата се прска со растопено чоколадо.

Шербет: шеќер, вода, ванилин шеќер, лимон

Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: