Рецепти
Виткана баклава (посно)
Има ли некој што не сака баклава?!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1/2 Килограм)
Мелени ореви(100 Грама)
Мелени лешници(100 Грама)
Ореви(100 грама сечкани )
Лешник(100 грама сечкани )
Гриз(200 Грама)
Мелени бисквити(150 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Шеќер(850 Грама)
Вода(1 Литар)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- На 2 кори се витка баклавата, но секоја кора се прска со жешко масло. Филот се тура преку цела кора и се така се додека не се потрошат корите.
- Ролатите се редат во плех и се сече на парчиња. Се става во рерна и се пече на 180 степени. Откако ќе се испече баклавата се остава да се излади.
- Изладената баклава се попарува со жежок шербет. Откако убаво ке се впие шербетот, баклавата се прска со растопено чоколадо.
Шербет: шеќер, вода, ванилин шеќер, лимон
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во