Рецепти
Виткана баклава (посно) Anita Arsoska

Има ли некој што не сака баклава?!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Мелени ореви(100 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Ореви(100 грама сечкани )

Лешник(100 грама сечкани )

Гриз(200 Грама)

Мелени бисквити(150 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Шеќер(850 Грама)

Вода(1 Литар)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Лимон(1/2 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. На 2 кори се витка баклавата, но секоја кора се прска со жешко масло. Филот се тура преку цела кора и се така се додека не се потрошат корите.
  2. Ролатите се редат во плех и се сече на парчиња. Се става во рерна и се пече на 180 степени. Откако ќе се испече баклавата се остава да се излади.
  3. Изладената баклава се попарува со жежок шербет. Откако убаво ке се впие шербетот, баклавата се прска со растопено чоколадо.

Шербет: шеќер, вода, ванилин шеќер, лимон

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: