Рецепти
Влашка пита со тиква
Есенски оброк по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 кафена лажица + 4 супени лажици )
Оцет(2 Супени лажици)
Масло(200 милилитри + 4 супени лажици )
Вода(по потреба )
Маргарин(1 )
Тиква(300 Грама)
Млеко(20 Милилитри)
Јајце(2 )
Ванилин шеќер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Брашното, солта, 1 лажичка шеќер, оцетот, 200 мл масло плус 4 лажици, маргаринот и малку млака вода по потреба ги мешаме и замесуваме тесто. Тестото го оставаме да отстои 10 минути.
- Потоа го делиме на два дела – од првиот дел правиме 10 топчиња, а од вториот дел 8 топчиња.
- Од секое топче расукуваме кругови, ги премачкуваме со маргарин и ги редиме едно врз друго. Постапката ја повторуваме со сите топчиња, ги оставаме во фрижидер околу 30 минути.
- За тоа време тиквата ја пасираме и ја миксираме со млекото, јајцата, ванилиниот шеќер и 4 лажици обичен шеќер додека да добиеме хомогена смеса.
- Прво ја расукуваме кората од осум топчиња, па ја ставаме во подмачкан плех, ја попрскуваме со масло и го нанесуваме рамномерно целиот фил, попрскуваме со масло.
- Потоа ја расукуваме поголемата кора од 10 топчиња, ја ставаме врз филот и ја набираме, пак убаво попрскуваме со масло.
- Питата ја печеме во загреана рерна на 200°C околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во