Рецепти
Запечен карфиол со бешамел сос Ана Ристеска

Одлчна идеја за брз ручек или предјадење кое може да го послужите со свежа салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1/2 Килограм)

Свински врат(димен 100 Грама)

Сирење(150 Грама)

Кашкавал(150 Грама)

Јајце(3 )

Путер(50 Грама)

Млеко(500 Милилитри)

Брашно(2 Супени лажици)

Сусам(по желба )

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Карфиолот се става во солена вода на оган да се вари, се остава да врие 5-10 минути, а потоа се трга на страна и се цеди.
  2. Во огноотпорен сад се ставаат 2-3 лажици масло, убаво се размачкува насекаде, па врз него се става карфиолот.
  3. Се додава исечканиот врат и изренданото сирење.
  4. Во едно тенџере се става путерот и кога ќе се стопи се додава брашното, се пржи малку да зарумени, потоа се додава млекото. Се остава сосот да се згусне и кога ќе биде готов се истура врз карфиолот.
  5. Јајцата се матат на страна и се додаваат. Целата смеса убаво се промешува и се става во загреана рерна на 250 степени да се пече околу 20 минути. Потоа се вади и се додава изренданиот кашкавал и сусамот, па се враќа да се допече се додека не зарумени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: