Рецепти
Запечен компир Ана Ристеска

Одлично предјадење од компири со вкусен млечен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(500 Грама)

Шунка(300 Грама)

Јајце(3 )

Павлака(200 Милилитри)

Путер(50 Грама)

Млеко(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Внатрешноста на една земјана тава премачкајте ја со пупер.
  2. На даска за сечење варените компири ги сечеме на кругови.
  3. Круговите компири ги редиме во тавата.
  4. Шунката ја сечеме на полукругови, кои ги редиме врз компирите. Потоа во тавата редиме уште еден ред компири, а врз нив неколку коцки путер. Во тавата наросуваме пармезан.
  5. Павлаката ја ставаме во поголем сад и мешаме со жица за матење. Во садот го додаваме млекото и мешаме додека смесата не се соедини. Во садот ги кршиме и јајцата и мешаме со жицата додека смесата не се соедини.
  6. Со оваа смеса ја преливаме содржината во тавата, а одозгоа наросуваме лебни трошки.
  7. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 15 минути на температура од 225°C.
  8. Откако запечениот компир ќе добие златно-румена боја, ја вадиме тавата од рерна и ја ставаме на работната маса.
  9. Сечеме парче од запечениот компир и го ставаме на чинија за сервирање. Гарнираме со топка павлака врз парчето.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: