Рецепти
Запечен компир
Одлично предјадење од компири со вкусен млечен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(500 Грама)
Шунка(300 Грама)
Јајце(3 )
Павлака(200 Милилитри)
Путер(50 Грама)
Млеко(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Внатрешноста на една земјана тава премачкајте ја со пупер.
- На даска за сечење варените компири ги сечеме на кругови.
- Круговите компири ги редиме во тавата.
- Шунката ја сечеме на полукругови, кои ги редиме врз компирите. Потоа во тавата редиме уште еден ред компири, а врз нив неколку коцки путер. Во тавата наросуваме пармезан.
- Павлаката ја ставаме во поголем сад и мешаме со жица за матење. Во садот го додаваме млекото и мешаме додека смесата не се соедини. Во садот ги кршиме и јајцата и мешаме со жицата додека смесата не се соедини.
- Со оваа смеса ја преливаме содржината во тавата, а одозгоа наросуваме лебни трошки.
- Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 15 минути на температура од 225°C.
- Откако запечениот компир ќе добие златно-румена боја, ја вадиме тавата од рерна и ја ставаме на работната маса.
- Сечеме парче од запечениот компир и го ставаме на чинија за сервирање. Гарнираме со топка павлака врз парчето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во