Рецепти
Запечен компир Ана Ристеска

Одлично предјадење од компири со вкусен млечен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(500 Грама)

Шунка(300 Грама)

Јајце(3 )

Павлака(200 Милилитри)

Путер(50 Грама)

Млеко(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Внатрешноста на една земјана тава премачкајте ја со пупер.
  2. На даска за сечење варените компири ги сечеме на кругови.
  3. Круговите компири ги редиме во тавата.
  4. Шунката ја сечеме на полукругови, кои ги редиме врз компирите. Потоа во тавата редиме уште еден ред компири, а врз нив неколку коцки путер. Во тавата наросуваме пармезан.
  5. Павлаката ја ставаме во поголем сад и мешаме со жица за матење. Во садот го додаваме млекото и мешаме додека смесата не се соедини. Во садот ги кршиме и јајцата и мешаме со жицата додека смесата не се соедини.
  6. Со оваа смеса ја преливаме содржината во тавата, а одозгоа наросуваме лебни трошки.
  7. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 15 минути на температура од 225°C.
  8. Откако запечениот компир ќе добие златно-румена боја, ја вадиме тавата од рерна и ја ставаме на работната маса.
  9. Сечеме парче од запечениот компир и го ставаме на чинија за сервирање. Гарнираме со топка павлака врз парчето.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: