Рецепти
Запечен прокељ Ана Ѓорова

Одличен додаток на секое јадење, но и вкусно и декоративно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прокељ(1/2 Килограм)

Печеница(1/2 Килограм)

Масло(малку )

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Прокељот се сече на два дела по должина.
  2. Потоа се става во намастен плех така што исечената страна да биде врз маслото. Се пече во умерено загреана рерна на 150°C околу 10 минути, колку само да се потпече.
  3. Сланината или печеницата кратко пропржете ја на сосема малку масло и извадете го врз салфетка да се исцеди од маснотиите.
  4. Откако прокељот ќе биде готов, земете дрвени стапчиња за ражничи и ставете прво половинка прокељ, па сланина, па друга половинка прокељ. Или обвиткајте ги половинките прокељ со сланина по желба.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: