Рецепти
Запечен прокељ
Одличен додаток на секое јадење, но и вкусно и декоративно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Прокељот се сече на два дела по должина.
- Потоа се става во намастен плех така што исечената страна да биде врз маслото. Се пече во умерено загреана рерна на 150°C околу 10 минути, колку само да се потпече.
- Сланината или печеницата кратко пропржете ја на сосема малку масло и извадете го врз салфетка да се исцеди од маснотиите.
- Откако прокељот ќе биде готов, земете дрвени стапчиња за ражничи и ставете прво половинка прокељ, па сланина, па друга половинка прокељ. Или обвиткајте ги половинките прокељ со сланина по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во