Рецепти
Бротчиња со мелено месо Ана Ѓорова

Одлични како додаток на трпезата за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Јајце(2 )

Путер(60 Грама)

Квасец(1 свеж )

Шеќер(1 Супена лажица)

Млеко(250 мл млако )

Мешано мелено месо(250 Грама)

Кромид(1 Главица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Кромидот ситно исечкајте го и додајте го во сад со меленото месо.
  2. Зачинете со сол и бибер и замесете ја смесата со рака додека да се соедини.
  3. Од смесата формирајте 10 топчиња.
  4. Квасецот изронете го и додајте го во садот со брашното, шеќерот и путерот. Додајте 1 јајце и 1 белка, посолете, додајте го млакото млеко и со рака замесете тесто.
  5. Тестото оставете го да стасува 30 минути.
  6. Стасаното тесто размесете го на набрашнета работна маса и исечете го на половина.
  7. Од првото парче тесто на набрашнета површина со сукало развлечете кора.
  8. Со чаша вадете 5 тркалезни форми. Првата со сукало развлечете ја во коричка.
  9. На средината ставете едно топче од мелено месо и свиткајте ги краевите на коричката кон внатрешноста, формирајќи го бротчето.
  10. На истиот начин формирајте ги сите бротчиња.
  11. На страната од каде што е топчето од мелено месо ставете ги да се пржат во поголема количина загреано масло во тава на оган.
  12. Откако ќе поруменат од двете страни, ставете ги врз чинија обложена со хартија.
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница
Колач со три слоја
Пита масленица

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: