Рецепти
Колач од стар леб и јаболки Ана Ѓорова

Одличен начин да го искористите стариот леб за вкусен и лесен десерт!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(1 кг црвени )

Леб(бајат )

Путер

Мармалад од кајсии

Сечкани ореви(40 Грама)

Суво грозје(50 Грама)

Цимет(1 Супена лажица)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Јаболките излупете ги и исечкајте ги на коцкички, па прелијте ги во тенџере со водата и сварете ги. Откако ќе омекнат јаболките, исцедете ги.
  2. Лебот исечете го на потенки кришки и премачкајте ги со путерот, а потоа со мармалад од кајсии.
  3. Врз нив ставете ги сварените јаболки, наросете со оревите, сувото грозје и циметот.
  4. Потоа наредете уште еден ред леб кој иста така е премачкан со путер и мармалад.
  5. Јајцата, шеќерот и млекото изматете ги, потоа нанесете ги врз лебот.
  6. Оставете да отстои 10-тина минути, потоа печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: