Рецепти
Пилешка тава со сланина Ана Ѓорова

Послужете го јадењето со пире, пекарски компир или варен зеленчук по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(700-800 Грама)

Праз(2 страка )

Димена сланина(250 Грама)

Вода(250-300 Милилитри)

Ориз(150 Грама)

Вегета

Сол

Бибер

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(2 Супени лажици)

Рендан кашкавал(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пилешкото месо сварете го во солена вода, исчистете го од кожата и коските и оставете го настрана.
  2. Празот исчистете го и измијте го, ситно исечкајте го и ставете го во тавче со масло да се пржи.
  3. Чадената сланина исечкајте ја на коцки и додајте ја кај празот да се запржи.
  4. Се приготвува лесна запршка од две лажици брашно и една лажица црвен пипер.
  5. Во тепсија за печење или во земјена тава распоредете го месото, додајте ги испржениот праз и сланина, полејте ги со запршката и измешајте.
  6. Додајте ги оризот, зачините и водата, па ставете ја тавата во рерна да се пече.
  7. Кога ќе биде запечена тавата, посипете со ренданиот кашкавал и оставете да се допече уште пет минути во рерна колку да се растопи кашкавалот.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: