Рецепти
Полнети плетенки Ана Ѓорова

Домашно печиво со фил по желба што може да го подготвите за појадок, вечера или ужина

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(250 Милилитри)

Шеќер(1 Супена лажица)

Квасец(1 коцка )

Брашно(1 Килограм)

Прашок за печиво(1 )

Јајце(2 )

Јогурт(200 Милилитри)

Сол(3 Супени лажици)

Масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот се расопува во млако млеко, се остава кратко, па се меша заедно со сите останати состојки и се замесува тесто.
  2. Тестото се остава да отстои за да стаса.
  3. Потоа се дели на два дела и од секој дел се сука кора во форма на голем правоаголник.
  4. Правоаголникот се дели на 8 правоаголници.
  5. Секој правоаголник од страните се засекува преку средината и се прават ленти.
  6. Се премачкува со кечап и се става во средината фил (рендана салама, може праз и печурки, или туна)
  7. Засечените делови наизменично се преклопуваат од лево кон десно.
  8. Се премачкуваат со жолчка, се става сусам и се печат половина час на 200 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: