Рецепти
Тортиља од компири Ана Ѓорова

Вкусен ручек или вечера за четворица

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1 Килограм)

Кромид(2 Главици)

Јајце(6 )

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Излупете ги компирите, измијте ги, исушете ги и исечете ги на кришки со дебелина од 2-3 мм. Посолете ги попиперете ги.
  2. Загрејте поголемо количество масло во една тава, додајте ги компирите и пржете ги на умерена температура сè додека не заруменат. Извадете ги со лажица-цедилка и ставете ги врз салфетката за да се впие вишокот на маснотија.
  3. Ситно исечкајте го кромидот и пржете го во тава на 2 лажици масло околу 20 минути.
  4. Изматете ги јајцата со сол и бибер, додајте ги млаките компири и кромид.
  5. Намастете тава со дијаметар од 22 см и на неа пржете ја тортиљата 8 минути. Превртете ја со помош на чинија, па пржете ја од другата страна уште 3 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: