Рецепти
Земички со лук Ана Ристеска

Домашни земички кои се каде каде подобри од купечките

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(2 Коцки )

Сув босилек(1 Кафена лажица)

Вода(млака 700 Милилитри)

Лук(5 Чешниња)

Суво оригано(4 Кафени лажици)

Маслиново масло(50 Милилитри)

Маргарин(150 Грама)

Ким(1 Супена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад ги ставаме квасецот, шеќерот и 150 мл вода. Мешаме со лажица додека квасецоѕ не се растопи. Го додаваме маслиновото масло и промешуваме.
  2. Босилокот и ориганото ги додаваме во длабокиот сад со брашното и промешуваме.
  3. Со алатка ги гмечиме чешнињата лук и ги додаваме во садот. Посолуваме и го додаваме размешаниот квасец. Потоа постепено ја налеваме преостанатата вода и непрекинато мешаме со лажица.
  4. Продолжуваме да го месиме тестото со рака. Го покриваме садот со кујнска крпа и оставаме тестото да стасува 30 минути.
  5. Тавата ја ставаме во рерна, печеме 20 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: