Рецепти
Баклава со џем од јагоди Ана Ѓорова

Едноставна баклава со готови кори и освежителен фил од мелени ореви во комбинација со џем од јагоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Гриз(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Џем од јагоди(400 Грама)

Маргарин(1 )

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат мелените ореви, гризот и џемот од јагоди. Смесата убаво се меша.
  2. Се става едната кора, се попрскува со растопен маргарин, врз неа се става другата кора, па на едниот крај се става од филот, потоа двете заедно се виткаат во ролат.
  3. Постапката се повторува со сите кори.
  4. Филуваните кори се редат во плех. Се сечат на долги ролни.
  5. Врз исечените баклави, на секоја посебно се става по малку маргарин додека целиот не се потроши.
  6. Баклавата се пече во рерна на 180 степени околу 40 минути.
  7. Шеќерот (1 кг) се става во тенџере на рингла со 800 мл вода и се меша да се растопи и да се добие шербет.
  8. Шербетот се истура, не премногу врел, врз малку оладената баклава. Се остава да впие, па се сервира.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: