Рецепти
Гужвана баклава Ана Ѓорова

Традиционална баклава вкусен фил што одлично оди со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Мелени ореви(500 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Шеќер(100 грама + 1 кг за шербетот )

Вода(850 Милилитри)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Путер(250 Грама)

Масло(300 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад за матење ставете ги мелените ореви, ренданото чоколадо (на ситно), 1 ванилинин шеќер и 100 г шеќер.
  2. Во тенџере на оган ставете ги путерот и маслото, па откако путерот ќе се растопи, тргнете го тенџерето од оган.
  3. Со лажица од мешавината од масло попрскајте ја првата кора и нанесете од филот.
  4. Врз неа наредете ја втората кора, попрскајте ја со масло и путер и нанесете од филот.
  5. Филуваните кори свиткајте ги во ролат на тенко сукало. Гужвајте го ролатот, отстранете ја сукалката и ставете го во тава за печење намастена со мешавината од путер и масло.
  6. На истиот начин ги подготвуваме сите ролати и ги редиме во тавата. Се попрскуваат со остатокот од масло и путер и се сече на парчиња.
  7. Се пече во рерна на 200 степени околу 40 минути.
  8. Во меѓувреме се подготвува шербет од 1 кг шеќер, 1 ванилин шеќер и 850 мл вода се варат во тенџере на оган додека шербетот ја добие потребната густина.
  9. Топлата баклава се прелива со топлиот шербет, се остава да впие, па се служи.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: