Рецепти
Хроно варени ѓевречиња Ана Ристеска

Овој рецепт може да се подготви и со јачменово, ‘ржано, брашно од хељда или од спелта

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Овесно брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Сол(1 Кафена лажица)

Путер(1 Кафена лажица)

Вода(180 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Се замесува тесто од сите состојки и се дели на 7 дела. Од секој дел се прави ѓеврече.
  2. Ѓевречињата се варат во вода во која се става 1 лажиче сода бикарбона.
  3. Кога се ставаат ѓевречињата во водата треба да се дигнат на површината. Се вадат и одма се ставаат да се исушат, ама само малку.
  4. Потоа се валкаат во сусам од двете страни и се ставаат во тавче да се печат. Тавчето да е обложено со харија за печење.
  5. Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: