Рецепти
Намаз од сладок компир и куркума Ана Ѓорова

Здрав, вегански намаз што одлично оди како додаток со вашите омилени солени јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сладок компир(1 среден )

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Кумин(мелен 1/4 лажичка )

Црвен пипер(1/4 Кафена лажица)

Лук(3 Чешниња)

Кокосово масло(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(од 1/2 лимон )

Грав во конзерва(1 конзерва исцеден )

Сол

Бибер

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Таан од сусам(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Слаткиот компир излупете го и исечете го на коцки, па ставете го во плех врз хартија за печење и наросете го со зачините и со сечканиот лук.
  2. Печете во претходно загреана рерна на 175 степени околу 30-40 минути или додека компирот омекне.
  3. Оставете да се олади, па изблендирајте во блендер со останатите состојки (освен маслиновото масло) додека добиете хомогена, кремаста смеса.
  4. Послужете го намазот во чинија и полијте го со маслиново масло.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: